Smuk akvareltur til Læsø

Læsø, en naturperle i Kattegat

En times tid på havet, skimter man først det hvide kirketårn på Læsø og senere kommer øen til syne.

Vesterø havnekirke blev i 2008 bygget om til Læsø Kur og Helse. Et behandlingscenter, hvor det er muligt at få saltvandsbade, baseret på øens egne ressourcer af salt.

Kun kirkens tårn er bevaret som et vartegn for Læsø, mens hele kirkeskibet er revet ned og erstattet af en ny bygning, hvis arkitektoniske formsprog i det omkringliggende klitlandskab har fanget min interesse og nysgerrighed, og dette har han forsøgt at fastholde i sine akvareller.

Friis og Moltke har formået at hente inspiration fra den barske naturs gerninger på Læsø, så kirketårnet stadig spiller en synlig central rolle omgivet af den kompakte bygning, der tager afsæt i sanserne og landskabet.

laesoesalt

På Læsø har saltet gennem snart 1000 år været en del af det daglige liv, da grundvandet her er supersaltholdigt. På saltsyderiet produceres et af verdens fineste spisesalte, og her kan man opleve saltsyderne udføre det gamle håndværk.

Men salt er ikke alt, det saltholdige grundvand kan bruges til mere. Visse hudlidelser behandles bl.a. med saltvand, og det er grundlaget for at Læsø Kur og Helse er blevet en realitet.

 

Et andet interessant og sjældent skue på Læsø er husene med tangtag, som kun kendes få steder i verden bortset fra Læsø.

Tangtag

Tagene er lavet med stor håndværksmæssig dygtighed og snilde af ålegræs og strandingstømmer, på grund af nød og mangel på enhver form for ressourcer og byggematerialer.

Dagen forsvinder hurtigt og snart går turen tilbage med færgen til fastlandet.

Læsø er et besøg værd og let at blive tryllebundet af, så det er sikkert ikke den sidste akvarel I har set fra denne dejlige ø og min akvarelblok.